Pyszne, bardzo proste i aromatyczne ciasto kakaowe, nazwane potocznie murzynkiem. Najlepszy następnego dnia i... z lodówki :)
Do murzynka potrzebne wam:
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
kostka margaryny
2. łyżki kakao
2. szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
W średniej wielkości garnku rozpuścić margarynę, dolać wodę, zagotować. Do mieszaniny dosypać cukier i kakao, nie ściągając z ognia wszystko wymieszać. Ostudzić. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, 4 żółtka. Na koniec wystarczy ubić pianę z białek, dodać ją do ciasta i wymieszać.
Piec w 180 stopniach przez ok. 50-55 min ( do 'suchego patyczka ;)
Smacznego :)
Mmmmmm pyszny! Przypomina mi wakacje ;)
OdpowiedzUsuń