czwartek, 8 listopada 2012

002. Soczewica po studencku

Dzisiaj można powiedzieć, że przepis na specjalne życzenie ;)!


Kotleciki z soczewicy są bardzo proste i idealne na studencką kieszeń! Pyszne i pasują do wszystkiego - doskonałe do kanapek i na obiad :) 


Aby przygotować kotleciki potrzebujecie:
ok. 175 g soczewicy czerwonej
jajko
szczypta soli
pieprz
pęczek natki pietruszki
bułka tarta

Soczewicę gotować przez mniej więcej 15 minut, dolewając co jakiś czas wody. Doprowadzić do rozgotowania, posolić. Odstawić w chłodne miejsce, aby trochę ostygła (nieco stwardnieje - zaraz po ugotowaniu jest bardzo lejąca, najlepiej o tej porze roku sprawdzi się wystawienie jej na parapet za oknem ;). 
Posiekać ( opcja dla leniwych - pociąć nożyczkami ) pietruszkę, dodać surowe jajko, pieprz i wymieszać.
Uformować średniej wielkości kuleczki, obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć na średnim ogniu do zarumienienia, SMACZNEGO :)!

PAMIĘTAJCIE! Soczewicę baaardzo łatwo przypalić a garnek po takiej niemiłej przygodzie równie trudno domyć. Aby tego uniknąć w trakcie gotowania należy po prostu wszystko mieszać, niestety najlepiej przez cały czas, powodzenia ;)

W moim zestawie do kotlecików podane były surówki z kapusty czerwonej i białej ( genialny przepis mojej mamy już niedługo! ) i puree :)


1 komentarz:

  1. Nie wieedziałam, że soczewica należy do rzeczy 'na studencką kieszeń'. Chyba muszę sie barziej zapoznać z tym tematem :D

    OdpowiedzUsuń